Маркування велосипедних покришок

Маркування велосипедних покришок: все, що потрібно знати

Рисунок протектора велопокришки

У цій статті розберемо, що означають ті чи інші цифри та написи на боковинах велосипедних покришок.

Розмір велошини

Як підбирати покришки до обода.

В сучасному світі існує Міжнародна організація стандартизації, яка включає в себе європейську стандартизацію, яка власне відповідає за стандарти ободів та покришок.

  • Європейська: її назва у абревіатурі ETRTO – і на боковині покришки позначається цифрами, до прикладу 23-622, де 23 – це ширина покришки в мм, а 622 – внутрішній діаметр покришки, (розмір обода, до якого підходить ця покришка).

маркування розміру велосипедної покришки

Таке маркування використовується практично на усіх сучасних покришках для велосипеда.

  • Але здебільшого ми звикли до маркувань у дюймах (британська система виміру): 26, 28, 29… І має наступний вигляд: 26’*2,1.

Про що це маркування говорить?

26’ дюймів – це зовнішній розмір покришки на велосипед. А 2,1’ дюймів – це ширина покришки.

Але варто пам’ятати: що 26’ – це не розмір посадкового місця покришки на обід велосипеда.

маркування розміру велопокришки

  • Також існує маркування у вигляді дробу, до прикладу 26’ *1 1/6 ( де 26 – це зовнішній діаметр покришки, а ціле число з дробом – це ширина покришки) – з таким маркуванням потрібно бути уважним, адже може виявитись, що покришка не підійде на обід вашого велосипеда.

Покришка в розмірі 28Х1 5/8Х1 3/8 – це велошина з приблизним зовнішнім діаметром 28 дюймів, 1 5/8 – це висота покришки, а 1 3/8 – це ширина покришки.

  • Ще одна система виміру покришок для велосипеда – французька, яка здебільшого використовується на шосейних та циклокросових вело покришках. І має наступний вигляд: 700*32С, де 700 – зовнішній діаметр покришки в мм, а друге значення – ширина покришки, а буква C – означає посадковий розмір покришки, а саме найпоширеніший – 622 мм. (Дуже умовно 28’)

Уважно обирайте розмір покришки, орієнтуйтесь на стандарт ETRTO, тому що вони міліметрах - числа, які вказують саме на внутрішній розмір велосипедної покришки.

Покришки 28 і 29 – однакові покришки, але мають різну «висоту».

Такі самі значення ви можете знайти на ободі, але замість ширини покришки, буде вказано внутрішню ширину обода, який і буде відповідати посадковому розміру велосипедної покришки.

..

Цікаво знати: покришка 28’ та 29’ мають однаковий посадковий розмір – 622 мм, але покришка буде вважатись 28-ю, якщо її ширина не більше 1,75 дюймів, якщо ширина більше, то така покришка буде мати маркування, як 29 .

 

Тиск

Наступні маркування: рекомендований максимальний тиск, до якого можна накачувати покришку.

В деяких випадках може бути зображений діапазон від меншого до найбільш допустимого тиску. Здебільшого від 2 до 5 BAR ( 30 – 70 PSI)

Тиск на велошині зазвичай вказують в одиницях: BAR або PSI.

максимальний тиск велосипедної покришки

BAR – тиск в барах (атмосферах).

PSI – тиск в фунтах на дюйм квадратний.

Не рекомендується накачувати вело покришку нижче мінімально вказаного тиску. В такому випадку збільшується ймовірність проколу. А також зменшується зносостійкість камери, через надмірне тертя до внутрішньої сторони покришки під час їзди. Це в свою чергу небезпечно такому явищу, як прокручування камери в колесі, під час активного вкручування або раптового гальмування.

На покришках з низьким тиском складніше їхати, погіршується керованість велосипеда загалом.

Перекачані покришки не дуже зручні для їзди. Вони стають жорсткими та не поглинають нерівності та вибоїни на дорогах.

Вище ми вказали загальні відомості щодо тиску. Проте варто пам’ятати і про вагу велосипедиста. Якщо на велосипеді катається дитина вагою 30 кг, то в такому випадку можна підспускати покришки нижче мінімально встановленого тиску. Для дорослої людини вагою 100 кг, можна накачувати покришки до максимально допустимого тиску.

Щоб вдало накачати колеса велосипеда, рекомендуємо користуватись велосипедним насосом з манометром.

Варто пам’ятати, що чим тонша покришка, тим вищого тиску вона потребує, до прикладу на шосейних велосипедах. Для покришок МТB, більш широких, високий тиск буде некомфортним.

Іноді дозволений тиск вказують і на ободі. Його величина може бути нижчою, ніж вказана на велошині. В такому випадку, потрібно орієнтуватись на менше значення.

 

Максимальне навантаження

На велосипедних шинах виробник може вказувати максимальне навантаження на неї в кг. За умови максимально допустимого тиску в шині.

яку вагу витримує велопокришка

 

Напрям руху протектора (візерунка) велопокришки

На покришках може бути вказаний напрямок та на яке колесо підходить покришка. Може бути зображено напрямок візерунку, в залежності від того, на яке колесо (переднє чи заднє) ви встановлюєте покришку. А може бути надрукований текст про положення покришки.

напрямок візерунка протектора велопокришки

 

 

Дата  виробництва та термін зберігання (використання) велосипедної покришки

Дата  виробництва велосипедних покришок позначається чотирма цифрами, де перші дві – це тиждень року, а дві останні - рік виготовлення. Таким чином, якщо на велопокришці вказано 1315, то така покришка виготовлена 13 тижня ( квітень) та 2015 року.

Термін придатності покришок на велосипед визначається окремо виробником. До прикладу, виробник покришок Specialized називає термін зберігання близько трьох років, коли покришки не використовуються, та до 6 років безпечного використання шин. А Michelin заявляють, що у них не встановлені терміни використання покришок, оскільки це залежить від типу їзду.

В кожному випадку терміни зберігання велосипедних шин можуть змінюватись, адже багато залежить саме від умов зберігання. До приладу Hutchinson говорять про те, що є дві важливі речі, які зменшують термін придатності шин – ультрафіолетове випромінювання та озон. Варто уникати екстремально високих та низьких температур, щоб уникнути висихання та розтріскування ґуми.

Виробник велошин Ritchey рекомендують уникати прямого сонячного світла та вологи, та зберігати їх у підвішеному стані.

Оригінал статті.

 

А от найвідоміший бренд велопокришок Schwalbe надіслав наступну інформацію:

"Thank you very much for your message.

The first five digits are standing for the production date. The first and the second digits stand for the day, the third and the fourth digits stand for the month and the fifth digit stands for the year."

"Щиро дякуємо за ваше повідомлення.

Перші п'ять цифр означають дату виробництва. Перша і друга цифри означають день, третя і четверта - місяць, а п'ята - рік."

Дата виробництва велопокришки розташована на внутрішній частині велопокришки та нанесена сріблястим кольором.

Таким чином на фото можна побачити дату виробництва: 2 березня 2023 року.

Дата виробництва велосипедних покришок

 

Бренд велопокришок Rubena (Mitas) дав наступну відповідь:

"Shelf life is about 3-5 yrs. We have experience that the tire can even last for about 7 yrs. It depends on the piece. But We can guarantee you 3-5 yrs shlef life."

"Термін придатності близько 3-5 років. У нас є досвід, що шина може прослужити навіть близько 7 років. Але ми можемо гарантувати вам термін придатності 3-5 років."

Дату виробництва можна знайти на боковині велопокришки.

 

Утилізація велосипедних покришок та камер в Україні

Утилізувати використані велопокришки та камери можливо в Центрі Управління Відходами.

Вартість переробки покришки та камери 5 грн/шт. (На момент написання статті)

Дані для відправки відходів Новою Поштою: м. Фастів, відділення №1 Отримувач: ТОВ «Центр управління відходами» Код ЄДРПОУ 38233759

Представник: Лясота Олександр Вікторович +38 (093) 774-74-74

Оплата доставки здійснюється за рахунок відправника

 

 

Підсумовуючи, обирайте покришки не старше трьох років з дати виробництва, що вказана на боковині велосипедної покришки.

Уважно оглядайте велопокришки після їх зберігання. Якщо на покришці з’явились тріщини, горбики, діри, таку велошину обов’язково потрібно замінити на нову.

Детально про вибір велосипедних покришок у статті.

Коментарі