Обережно! КЛІЩІ!

Чим небезпечний кліщ та як захиститись?

Як захиститись від кліщів? Поради та інструкція

За настання тепла більшість громадян планують відпочинок на відкритому повітрі: ліс, річка, парк. А що говорити про велосипедистів, які так полюбляють кататись за містом.

З першими теплими променями сонця "прокидаються" і кліщі.

Що потрібно знати про кліщів, щоб не стати їх жертвою та як рятуватись у разі їх укуса, розглянемо у цій статті:

  • Активність кліщів та місця їх проживання

  • Захист від кліщів - рекомендації

  • Що робити у разі укуса кліща

  • Міфи про кліщів

 

Активність кліщів та місця їх проживання

Як уберегтись від кліщів?

Усім відомо, що кліщі активні тільки влітку. Але це не зовсім так. У зв'язку зі зміною клімату та теплими зимами, активність кліщів проявляється вже у березні і триває до листопада. Впродовж цього періоду спостерігаються два піки активності кліщів: травень-червень та вересень-жовтень. Впродовж дня кліщі активні до 12 години (полудень), та після 16 до вечора.

Кліщі не живуть лише в лісі та на деревах, а здебільшого в траві (парки, газони) на висоті 20-60 см та в листяному покриві лісу, проте їх можна зустріти і на кущах висотою до 120 см.

 

Захист від кліщів - рекомендації

Є кілька загальноприйнятих порад , щоб вберегтися від кліщів:

  • Обирайте одяг світлого кольору. На такому одязі буде легше помітити кліща. Для кращого захисту тканина повинна бути гладкою, щоб кліщ не міг зачепитись за неї.
  • Штани краще заправляти в шкарпетки, щоб унеможливити проникнення кліща.
  • Рукава повинні щільно прилягати до шкіри рук. По можливості захистити голову (шоломом у велосипедистів), хустинкою, капюшоном.
  • Якщо робите зупинку у лісі, то краще обирати місця під соснами, де нема трави та опалого листя.
  • Необхідно проводити самоогляд та огляд товаришів перебуваючи у лісі.
  • Особливу увагу слід приділити огляду шкіри на таких ділянках: шкіра голови, вушні раковини, підпашки, пахова область, підколінні ямки.

 

Що робити у разі укуса кліща

Видалення кліща в домашніх умовах за допомогою пристроя для видалення кліщів

Слід пам'ятати, що кліщі переносять багато захворювань та інфекцій. Найбільш поширені це: віруси кліщового енцефаліту і бактерії, що викликають хворобу Лайма. 

Якщо ви виявили кліща на своєму тілі, рекомендуємо негайно звернутись до чергового лікаря за місцем проживанням або до травматичного пукту.

В умовах, коли нема можливості звернутись по медичну допомогу, можна спробувати витягнути кліща самостійно (рекомендацію взято з сайту Міністерства Охорони здоров'я України).

Три способа видалення кліща самостійно:

  1. Можна скористатись спеціальним пристроєм для видалення кліщів. Він схожий на гачок з двома зубцями. З його допомогою потрібно розташувати кліща між зубцями, спершу розгойдувати з боку в бік, а тоді підчепивши кліща викрутити його в напрямку проти годинникової стрілки. Такий пристрій для видалення кліщів можна придбати у зоомагазинах.

  2. Обгорнувши пальці марлевою серветкою або відрізом бинту, захопити кліща та легкими плавними рухами викрутити його.

  3. За допомогою нитки утворити петлю, та накинути її на кліща. Скручуючи нитку в джґут, викручуватиметься кліщ.

Зауважте, що потрібно видалити всю комаху, не розірвавши її, щоб під шкірою не залишились частки кліща.

Після видалення паразита слід обробити рану антисептиком та ретельно вимити руки з милом.

Правильно буде помістити кліща у закриту колбу/посудину та відправити до лабораторії на аналіз наявності небезчних вірусів. Впродовж трьох тижнів потрібно спостерігати за власним здоров'ям та самопочуттям.

 

Міфи про кліщів

  • Кліщі можуть відкладати якйця під шкірою. Ні. Кліщі, які поширені в нашій місцевості, та про яких йде мова в цій статті, лише живляться кров'ю (людей, домашніх улюбленців, свійських тварин) і напившись її, вони просто відпадають.
  • Кліщі падають на людей або стрибають. Ні. Кліщі заповзають на людину знизу. вони чіпляються своїми лапками за взуття або одяг і повзуть, добираючись до тіла. Подейкують, що кліщі вміють повзати тільки вгору.
  • Якщо витягнути кліща швидко, то зменшується загроза зараження. Ні. Якщо кліщ заражений, то бактерії він передає одразу, щойно здійснив укус.

 

Ми живемо у світі сповненим живими організмами, з якими, можливо і ніколи не зустрінемось. Але проінформований, значить - озброєний. 

Ми наполегливо рекомендуємо не займатись самолікуванням, а негайно звертатись до лікаря.

У нашому веломагазині ви можете підібрати велоодяг, який буде актуальним не лише для їзди на велосипеді, а й для використання його і в повсякденному житті. До, прикладу дощовики ONRIDE виконані з гладкої тканини, з якої злітають навіть дощові краплі, не те що кліщі. Ви також можете зробити корисний подарунок близьким, але якщо боїтесь помилитись з розміром, достатньо придбати подарунковий сертифікат.

Будьте здорові, бережіть себе та своїх близьких.

Долучайтесь до наших спільнот у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Telegram.

 

 

Коментарі