Витрати на автомобіль та велосипед у Європі. Приголомшливі цифри.

Скільки коштів витрачають автовласники на обслуговування автомобіля порівняно з власниками велосипедів?

Велосипед вигідніший чим автомобіль

 

Приголомшливі цифри витрат на обслуговування автомобіля опублікував німецький журнал в статті "Екологічна економіка" провівши власне дослідження. Кері Вулсгроув поділився загальними цифрами та порівняв із витратами на обслуговування велосипеда.

Дослідження показує, що для невеликого Opel Corsa річні орієнтовні витрати для власника становлять 6704 євро, тоді як утримання VW Golf середнього розміру обійдеться в 7657 євро. Проте кожен з них блідне в порівнянні з позашляховиком Mercedes, вартість володіння якого становить 12 899 євро на рік.

Соціальні витрати на ці автомобілі коливаються від 4674 євро до 5273 євро після врахування податків та зборів.

Таким чином, результати показують, що приватні та соціальні витрати на володіння автомобілем можуть коливатися від 11 378 євро до 18 171 євро на рік для кожного транспортного засобу.

графік витрат на утримання автомобілів різних марок

Графік 1: Річна вартість володіння автомобілем (Джерело: G össling, S. et al; 2022)

 

Кері Вулсгроув "провів" власне дослідження: "Оскільки в статті представлено багато соковитих цифр, з якими можна пограти, я подумав, що було б цікаво підрахувати цифри, скільки буде коштувати звичайний велосипед, використовуючи ті самі параметри. 

Використовуючи останні дані Конфедерації європейської велосипедної промисловості (CONEBI) щодо середньої вартості нового велосипеда в Бельгії, початкова, консервативна оцінка дала такі розрахунки: велосипед 985 євро з додатковим обладнанням 250 євро, 150 євро щорічне технічне обслуговування, 50 євро страхування та 30 євро за безпечне паркування накопичується до 2385 євро за п’ять років.

Таким чином, маючи приблизно 480 євро щорічних приватних витрат, мій нерецензований висновок полягає в тому, що навіть при використанні консервативних припущень щодо цін на велосипеди та їх життєвого циклу приватне володіння велосипедом може бути в 14 разів дешевше, ніж володіння Opel Corsa і в 27 разів дешевше, ніж позашляховик Mercedes. Для дешевших велосипедів і більш тривалого терміну експлуатації різниця, звичайно, буде ще більшою.

Однак соціальні витрати трохи складніше порівнювати. Це тому, що велосипеди, на відміну від автомобілів, в основному приносять зовнішні переваги , а не витрати, як для суспільства, так і для навколишнього середовища. У попередньому дослідженні Європейська федерація велосипедистів (ECF) підрахувала, що по всьому ЄС зовнішні переваги їзди на велосипеді можна кількісно оцінити приблизно в 93 мільярди євро на рік."

 

Сподіваємось, що в цій статті чітко доведено користь їзди на велосипеді в цифрах.

Про те, як обрати велосипед ви можете дізнатись в статті під катлогом велосипедів, а також ми розповіли чим велосипед за 5 000 відрізняється від велосипеда за 10 000

Якщо у вас виникли питання у виборі велосипеда, будь ласка, пишіть нам на пошту shop@velodim.kyiv.ua або завітайте в локальний веломагазин на Оболоні.

Більше цікавої інформації у наших соціальних мережах: FacebookInstagram

А ще більше розваг у нашому телеграм каналі Telegram

 

22.02.2022

Джерело: ECF

 

Коментарі