Як вибрати велосипедну сумку, велобаул, велорюкзак?

Повний огляд велосипедних сумок за призначенням та способом кріплення.

Ідеальна велосумка для тебе

Класно кататись на велосипеді просто так, не навантаженим нічим зайвим. Тільки ти і твій металевий (або частково металевий) кінь. Допоки не трапляються ситуації, що спонукають не думати безтурботно.

велосипедна сумка купити інтернет магазин

                             Вище наведено приклад повного байкпакінгу, підседільної сумки і велобаула на кермо.

Використання велорюкзака або сумочки на пояс (бананки)?

Насамперед першим, що у Вас з’явиться буде рюкзак. Той самий, який буде містити в собі все необхідне для велопрогулянки:

  • ключі від житла 
  • мультитул, запасна камера 
  • їжа для перекусу,
  • одяг,
  • аптечка,
  • гаманець.

Якщо Ваша поїздка має тренувальний характер не на велику відстань, скоріш за все, вже не захочеться вдягати повноцінний рюкзак на плечі.

Можна обмежитись невеликою сумочкою різної конструкції: під сідло, на/під раму, на руль, на багажник. Доречним може стати альтернатива рюкзаку – поясна сумочка. Коли поїздки переростуть в бажання мандрувати, вибір постає перед широким різноманіттям сумок різної місткості та конструкції. Давайте розглянемо найпопулярніші варіанти.

Типи велосумок

Рюкзак. Дуже зручна річ, особливо коли це велорюкзак або хоча б рюкзак трекінгового направлення місткістю 20-30 л. Особливістю таких рюкзаків є вентильована спинка. Така конструкція сприяє кращому відведенню тепла та вологи від спини і не спричиняє дизкомфорту. Кількість відділень та кишень - це виключно індивідуальний вибір, зручність реалізації напряму залежить від власних потреб.

Чому слід приділити увагу - це матеріал. Щільний та вологостійкий матеріал знадобиться,  якщо в поїздці раптово наздожене дощ. В спеціалізованих рюкзаках може бути передбачена додаткова кишеня із дощовиком для рюкзака. Доречним буде вибір рюкзака в яскравих кольорах та зі світловідбиваючими елементами. На дорозі такий рюкзак дозволяє водіям вчасно помітити Вас та тримати в полі зору.

велорюкзак Kellys KlS купити в інтернет магазині Велодім

 

На фото велосипедні рюкзаки KLS

Недоліки: вантаж, який доводиться везти на плечах підвищує Вашу втому та скорочує можливості подолання великих відстаней. Чим важче такий рюкзак, тим більшим являється цей недолік. Незважаючи на конструкцію вентильованої спинки, рюкзак буде стримувати необхідне відведення тепла та вологи.

 

Підсідельна сумка. Досить популярна серед велосипедистів річ. Конструкція передбачає спеціальне швидкоз’ємне кріплення за допомогою фастексів та/або липучок до сідла та підсідельної труби. Конструкція такої сумки не заважає Вам при русі, тому є дуже популярною серед велосипедистів. Розмір такої сумки може бути абсолютно різним – від самого малого до місткості 15-17 літрів. Сам розмір і диктує застосування такої сумки. Варіант маленької сумочки є зручним для тренувань не на великі відстані. Туди можна помістити ключі від житла, камеру, мультитул, аптечку, гроші (енергетичний батончик залишається в кармані джерсі). Такий собі набір на кожний день. Сумки підвищеної місткості стануть доречними для поїздок вихідного дня на пікнік без необхідності вдягання рюкзаку чи монтажу багажника.

велосумка під сідло Roswheel купити в інтрент-магазині Велодім

 

На фото підсідельна сумка Roswheel

Недоліки: такий тип кріплення передає навантаження на раму, особливо в місці кріплення підсідельної труби. Велика та важка сумка буде гойдатись із сторони в сторону створюючи «ефект маятника». Рекомендована вага для комфортного пересування до 10 кг.

 

Сумка на/під руль. Конструкція, яка знаходить свій круг любителів, адже сьогодні існує безліч варіантів реалізації та розмірів. Фіксація такої сумки до руля здійснюється як за допомогою жорсткого кріплення, так і фастексами й липучками. Однією з переваг сумки на рулі стане конструкція, яка передбачатиме у верхній частині прозорий карман для топографічної карти чи телефона. Зручності додадуть і компресійні ремені для зміни розміру сумки в залежності її наповнення. Номінальна місткість зазначених сумок близька до підсідельних – в межах 15 кг.

велосумка на руль на кермо Roswheel Attack купити в інтренет-магазині Велодім Київ

 

На фото сумка на кермо Roswheel Attack

Недоліки: знайти оптимальну сумку для конструкції вашого руля. Навантаження рульової частини може створювати незручності у керуванні.

 

Сумка на багажник. Асортимент та варіанти виконання даних сумок надвеликий. Основне цільове направлення таких сумок – перевезення великої кількості речей. За місцем розміщення такі сумки можуть призначатись як для переднього, так і заднього багажника. При чому сумки для заднього багажника мають більшу місткість (ємність до 80 літрів). Кріпляться дані сумки за допомогою звичних фастексів та липучок. Сумки які розділяються на три складові за відділами (основне відділення та штани) мають назву велобаул. Зазвичай сучасні конструкції таких сумок передбачають від’єднання штанів від основного відділення за допомогою блискавки чи спеціального швидкоз’ємного кріплення. Зручність такої мобільності дуже знадобиться в нагоді при далеких подорожах, особливо з перельотами.

Велосумка на багажник Roswheel Essential купити в інтернет-магазині Велодім Київ

На фото сумка на багажник Roswheel Essential

Проте є і такі сумки, які за своїми розмірами можуть замінити рюкзак. Така компоновка робить сумку надзвичайно зручною та універсальною в повсякденному використанні. Функціональність такої сумки дозволяє без складнощів знімати її з багажника, переносити, використовувати як звичайну сумку для будь-яких цілей (пікнік, поїздка на роботу чи до магазину, тощо).

Недоліки: більш стаціонарне використання із-за умови необхідності встановлення багажника, який не завжди потрібен на кожний день.

 

Сумка на/під раму. Той випадок, коли сумку під сідло або на руль не хочеться, а багажник просто не потрібен. Ємність таких сумок не є великої з умови кріплення, в межах 1…5 літрів. Сумки під раму кріпляться за допомогою ремінців та липучок, займаючи частину або навіть всю площу трикутника рами. Основними перевагами підрамної конструкції являється рівномірний розподіл ваги, керованість, відсутність перевантаження підсідельного кріплення. Щодо конструкцій на раму, в основному це стосується невеликих сумочок під телефон та для різної дрібноти (тобто альтернатива невеликої сумки під сідло). Об’єм сумок на раму коливається в межах 0,5-2 літри. Основне їх призначення вміст речей, які повинні бути завжди «під рукою», тобто часто використовуються. Кріпляться вони зазвичай липучками до рами та рульового стакану.

велосумка на раму купити в інтернет-магазині Велодім Київ

 

Недоліки: сумки під раму мають невелику місткість, шиють їх переважно під замовлення з умови індивідуальної конструкції (розміру) рами.

 

Компонування та використання.

Кожна з описаних сумок може стати для Вас ідеальною, адже вибір її напряму залежать від використання та технічного завдання. Добре, коли в наявності у Вас буде декілька різних сумок для різного призначення, на особливі випадки. Окремо хочемо відзначити, що для подорожі можливе різне компонування сумок. Існує класичний варіант із розміщенням велобаулів на передній та задній багажники. Це такий собі максимальний варіант для тривалої подорожі. Із недоліків лише те, що у вас з собою дуже велика кількість речей. Якщо речей не так багато, можна розглянути варіант нового напрямку – «байкпакінг». Термін, який передбачає навішування на велосипед усіляких варіантів сумок без принципового використання багажників. В даному напрямку сумки підбираються під конкретну подорож з урахуванням особливостей зупинок, ночівлі. Також, слід мати на увазі, що даний тип компоновки може не помістити всі бажані речі. І тоді додатково доведеться брати з собою рюкзак. А для подорожей, як ми вже розуміємо, це ніяким чином не додає зручності та комфорту. Із основних переваг байкпакінгу – правильне розподілення ваги (рівномірне), краща керованість, оптимізовані габарити.

Готуйтесь до подорожей заздалегідь та обирайте сумки перевірених виробників та брендів.

Коментарі