Біг чи велосипед: який вид фізичної активності обрати?

Що корисніше: біг чи велосипед?

біг чи велосипед, що обрати?

У цій статті розберемо наступні аспекти:

  • Вплив на здоров'я бігу та їзди на велосипеді

  • Схуднення під час занять фізичною активністю

  • Доступність бігу та їзди на велосипеді

  • Особливості бігу та їзди на велосипеді

 

Насправді об’єктивно можна сказати, що всі види фізичної активності зміцнюють здоров’я. І легка атлетика, і велосипед покращують роботу серця, легенів, зміцнюють м’язи, тренують витривалість тощо. Проте в кожному виді спорту є своя специфіка, яка по- різному впливає на організм.

До речі, як бігати, так і крутити педалі ви можете не тільки на вулиці, але і використовуючи бігову доріжку чи станок в тренажерному залі або вдома. Але це трохи інше, тому спочатку ми розберемось який ефект здійснює біг та їзда на велосипеді в звичайних природних умовах.

Насправді, є досить багато досліджень, які проводились непересічними громадянами та не аматорами-любителями. Наприклад, канадські вчені для вивчення різниці між бігунами та велосипедистами у своїх дослідах вивчали кров, за результатами яких, кращими були показники велосипедистів. З іншого боку, можна і не поглиблюватись у біохімію… Опишемо все простими словами.

Вплив бігу та їзди на велосипеді на здоров'я та якість фізичного стану

користь їзди на велосипеді

Почнемо з того, що бігати важче, ніж їздити на велосипеді. Ви спитаєте чому? Спробуйте пробігти 5 км і проїхати 5 км на велосипеді. В чому важкість бігу? Ви маєте відштовхуватись від землі та приземлитись на неї, здійснюючи підвищений тиск на колінні суглоби та безпосередньо на стопу. При цьому ваші внутрішні органи не мають амортизаторів та відчувають струс при кожному такому приземленні.

Одразу згадуються люди з плоскостопістю, яким протипоказаний біг, а катання на велосипеді стане більш  доступним. До речі, людям із травмами хребта також не рекомендовано бігати. Важче бігати і людям з надлишковою вагою. Ніхто не каже, що таким людям легко тренуватись на велосипеді, проте велосипед у своєму використанні здійснює більш рівномірне навантаження ніж пульсуюче, у випадку з бігом.

Стосовно впливу на коліна, у випадку з велосипедом є можливість не перенавантажувати суглоби, регулюючи передачі. У випадку з бігом, тиск на суглоби обумовлений вашою вагою.

Для того, щоб не підносити велосипед як панацею від усього, означимо, що у випадку з неправильними підбором: розміру велосипеда, посадки на ньому, висоти керма та сідла, ви також ризикуєте нашкодити самому собі. У випадку з бігом не має чітких правил та критеріїв як саме ви маєте бігти (ми не кажемо про суто спортивні тренування для професіональних атлетів).

Як вище було сказано, обидва варіанти фізичної активності зміцнюють всі системи людського організму. Особливо це стосується серцево-судинної системи. Також дані види спорту запобігають таким хворобам як варикоз, інфаркт. А при анаеробних тренуваннях виділяється ендорфін, який регулює рівець емоцій людини та допомагає боротись з депресіями, поганим настроєм і апатією.

Схуднення та спалювання калорій

схуднути на велосипеді

Оскільки ми вже згадували про анаеробні тренування, біг і велосипед можна використовувати як засіб схуднення. Проте в даному випадку, біг має перевагу перед велосипедом, адже дозволяє спалювати вдвічі більше калорій. Тому тренування на велосипеді заради схуднення мають бути тривалішими та інтенсивнішими. Сам по собі біг задіює більшу кількість м’язів, ніж велосипед, в т.ч. черевні та спинні м’язи. До речі, спортивна ходьба задіюючи більшу кількість м’язів, дозволяє спалювати ще більшу кількість калорій.

Що впливатиме на спалювання калорій при їзді на велосипеді:

  1. - швидкість, з якою ви пересуваєтеся (середня за поїздку);
  2. - час їзди (тренування);
  3. - маршрут їзди (рельєф, підйоми та спуски, асфальт чи ґрунтова дорога);
  4. - “рівень” велосипеда та його вага (окрема тема для обговорення, та висновок один – велосипед вищого класу надає більші можливості, але для звичайної людини вистачить велосипеда з дисковими   гальмами ( гідравлічні або механічні) та обладнанням Shimano Altus \ Acera);

Доступність з економічної точки зору

Тут не треба багато про що розповідати, адже для бігу вам необхідними стануть лише пара хороших кросівок та якісні  шкарпетки. І ці кросівки не проблематично знайди в осередку вашого життя, і навіть найдорожчі кросівки не будуть коштувати як більш-менш якісний велосипед. Тому біг доступний кожному, необхідне тільки бажання. Проте велосипед на свою вартість має і більшу кількість переваг, адже з ним ви можете подолати більшу відстань, використовувати його для пересування по місту, туризму та подорожей, тощо.

Погодні умови

Все ж у несприятливу та холодну погоду біг є кращим вибором для тренування. Адже інтенсивність руху дозволить вам швидше зігрітися та уникнути травматизму в умовах несприятливої дорожньої обстановки. Не слід сприймати це як вирок, насправді у більшості випадків все залежить від вашого бажання. Асортимент велосипедного одягу  дозволяє використовувати велосипед у будь-яку погоду.

Особливості бігу та їзди на велосипеді

корсить бігу для здоров'я

То що ж краще спитаєте ви? Дійсно, тему матеріалу можна було б ще більше продовжити і проаналізувати матеріали різних сайтів, в т.ч. бігових та велотематичних. І знаєте, в кожному будуть тези на кшталт того, що вчені провели експеримент і довели, що велосипед кращий, або зовсім навпаки про біг. Особливо, якщо «правильно» проводити дослідження, умови проведення яких будуть прогнозувати результат.

 Насправді найкращими будуть такі рішення:

- якщо вам подобається біг, такий вид активності буде для вас найкращим. Цілеспрямованість та мотивація дозволять досягти бажаної мети і в подальшому підтримувати себе у гарній формі. Як відчути, що біг вам подобається? Якщо після бігу ви маєте гарний настрій і відсутнє бажання перестати тренуватися  після першого ж тижня, отже це ваше. Якщо ж всі тренування для вас тяжкі і є джерелом постійної боротьби, краще розглянути інший вид активності. Слід відзначити, що біг може приносити задоволення та з часом  може призвести до справи, яка трохи набридає, особливо при забігах на стадіоні чи на одній і тій самій місцині;

- якщо ви обрали велосипед і кожна поїздка це гарний настрій, бадьорість та прикрий жаль, що не вистачає більше часу на таку активність, ви зробили для себе правильний вибір. Можна зробити припущення, що велосипед не так швидко набридає як біг. Адже є можливість за той самий час подолати вдвічі більшу відстань, як наслідок, побачити в багацько раз всього цікавого. Слід відзначити, що велику роль у велосипеді відіграє його технічний рівень, постійні покращення інвентарю та широкий асортимент аксесуарів (в т.ч. для естетичної краси), які в цілому приносять задоволення. Тобто постійні оновлення велокомпонентів, велоодягу, веловзуття та багато всього з приставкою «вело» має неабиякий вплив на емоційне задоволення.

- паритет. Ніхто не налаштовує вас на чиюсь суб’єктивну думку по відношенню до того, що краще. Ви можете займатись абсолютно будь-яким спортом, який має на меті основну ціль – отримувати задоволення від активності та приносити свої результати. Проте слушною буде думка по відношенню до того, що завжди треба експериментувати. Біг ви можете спокійно розбавляти їздою на велосипеді та навпаки – в періоди міжсезоння заміняти їзду на велосипеді бігом. 

Все ж і біг, і велосипед мають трохи різний вплив на організм, а разом вони будуть доповнювати активність, роблячи вас сильнішим. Ще сильнішим ви станете, коли розвинете ще більше варіацій хобі та дозвілля, наприклад плавання. До речі, це гарний час почитати, що таке тріатлон.

Якою саме фізичною активністю займатись, вирішувати вам. Але якщо ви на цій сторінці, отже їзда на велосипеді вже зовсім близько! А в веломагазині Велодім.Київ є широкий вибір велосипедів та аксесуарів. Команда велосипедистів нашого веломагазину з 20-річним досвідом неодмінно допоможе підібрати якісний велосипед та порадити найкращі компоненти. У нас є можливість придбати велотовари у кредит. Веломагазин Велодім.Київ здійснює безкоштовну доставку велосипедів. (Інформація актуальна на час написання статті. Більше акцій та пропозицій запитуйте в магазині)

А у веломайстерні ви зможете вчасно пройти технічний огляд свого велосипеда.

Також ми є у соціальних мережах Facebook та Instagram. На наших сторінках завжди актуальна інформація про нові надходження, кращі пропозиції та велоновини зі світу та України.

Коментарі