Велосипедні педалі: платформні, трюкові, контактні або як обрати педалі.

Велосипедні педалі: платформні, трюкові, контактні або як обрати педалі.

Педалі для велосипеда FIREEYE HOT CANDY

На фото педалі FireYey Hot Candy призначені для DownHill, Dirt Jumping, Trail, FreeRide, All-Mount

Насправді, мало хто приділяє достатню увагу при першій купівлі велосипеда на такий елемент трансмісії, як педалі. Зазвичай вони входять в комплект з новим велосипедом, самі прості, звичайні, не дорогі, із пластику. Окремо зазначимо, що в деяких моделях велосипедів в комплекті взагалі не йдуть педалі. Відповідь на питання: чому, які краще, що вибрати, будемо шукати у нашій статті.

Чому педалі є важливою складовою велосипеду?

Тому що всі Ваші фізичні зусилля передаються ногами на педалі, а вони, як частина трансмісії, приводять до руху велосипед. Від якості та типу педалей залежить як ефективність педалювання, так і загальна безпека, керованість, зручність використання велосипеда.

Умовно, педалі можна розділити на три групи за їх конструктивним типом:

 

Платформні або, як їх ще називають, топталки є тими самими звичними для нас педалями, які ми звикли бачити на велосипеді. Принцип роботи самий звичайний та простий – вісь, підшипники та платформа. Платформа педалі обертається навколо своєї осі, що дозволяє нозі завжди лишатись на одній площині платформи. Назва «топталки» пішла саме від використання таких педалей: коли педаль у верхньому положенні, ви давите на неї ногою, провертаючи по колу до нижнього положення, потім починаєте давити на іншу педаль, яка у верхньому положенні.

Педалі для велосипеда купити FireEye

На фото педалі FireEye

Матеріал і форма педалей може бути абсолютно різними.

За призначення платформні педалі розділяють на:

  • дитячі

  • міські (комфортні)

  • складні

  • гірські (мтб)

  • трюкові

Дитячі педалі встановлюються на дитячі велосипеди, мають менший розмір, виконані преважно з пластику без виражених шипів (обумовлені виключенням травматичності). Підшипники зазвичай насипного типу. Сама конструкція не передбачає "ремонтопригодність". 

Міські або комфортні – бюджетний тип педалей, якими зазвичай комплектуються стокові велосипеди. Зазвичай такі педалі виконані частково або повністю з металу, на насипних підшипниках. Відповідно до цих умов, вони не пристосовані до надагресивної експлуатації.

Педалі для велосипеда платформені

На фото один з варіантів платформених педалей WellGo

Складні педалі – зазвичай мають особливу конструкцію з додатковим шарніром для вертикального складання. Використовуються у більшості випадках на складних велосипедах, де важливим є економія місця при зберіганні та/або транспортуванні. Таке виконання педалей схоже із міськими, тому підходять для неспішної комфортної їзди без енергійного педалювання.

Педалі складані для велосипеда Wellgo

На фото складані педалі WellGo

Гірські педалі – педалі більш високої якості, які призначені для використанні у спортивних дисциплінах (даунхіл, фрірайд, трейл, ендуро). Із особливостей, більш широка платформа із наявністю шипів для кращого щеплення з підошвою взуття. Шипи можуть бути змінними, що підвищує універсальність при повсякденному використанні. Конструктивно можуть бути виконані як на насипних підшипниках, так і на закритих промислових. Мають більш якісні матеріали вісі та систему пильників, яка захищає від попадання вологи, бруду та грязі. Сама платформа може бути із високоякісного міцного пластику, та/або алюмінію, металевих сплавів. Педалі мають невелику вагу, пристосовані до агресивного використання.

педалі для усіх видів гірських велосипедів

На фото платформені педалі для гірського велосипеда та різних видів велодисциплін FireEye Roast

Трюкові педалі – різновид педалей для BMX, дьорт, тріал дисциплін, де необхідні умови вільного та стійкого положення стопи. Конструктивно мають більш широку платформу, аналогічно до гірських виконані із високоякісних матеріалів.

Педалі для трюків, для BMX в інтернет-магазині

На фото педалі для BMX WellGo

Тукліпси платформні педалі, які мають додаткові стремена для носка та ремінець фіксації. Така конструкція підвищує ефективність та інтенсивність педалювання. Переважно використовувалась у велотреку, тому вважаються атрибутом олдскульності. Конструктивно дозволяє не тільки натискати на педаль, але і тягнути її носком стопи вгору. Встановити тукліпси можна майже на будь-які платформну педаль за наявними отворами для кріплення. Не часто, але зустрічаються заводське виконання тукліпси, яка є частиною педалі. Із недоліків можна зазначити обмежену зручність використання при будь-яких зупинках. При екстремальній ситуації швидку вивільнити ногу не вдасться, як наслідок, можливі падіння. Через високу травматичність на заміну тукліпсам прийшли контактні педалі.

Контактні педалі KLS

На фото контактні педалі для МТБ та Шосе KLS Dual

Всі велолюбителі, які катаються вже певний час і не мають намірів покидати це хобі, доходять до моменту, коли розглядають можливість перейти на контакті педалі. І дуже часто це супроводжується ваганням через низку факторів: вартість педалей та додаткові витрати на взуття, особливості використання, страх перед падіннями, тощо.

Чи виправдовують такі педалі вкладення розглянемо детальніше.

Принцип дії контактних педалей.

Конструктивно педаль має механізм, який дозволяє закріпити ногу, зафіксувавши її в певному положенні. Аналогічно до тукліпсів, зафіксована (пристебнута до педалі) нога дозволяє збільшити інтенсивність педалювання за рахунок не тільки надавлювання на педаль зверху-вниз, але і підтягуванням її знизу-вверх. Тим самим збільшується коефіцієнт корисної дії (ККД) передачі фізичної енергії людини до механічної енергії, яка приводить до руху велосипед. Контактна педаль складається з двох основних елементів – сама педаль із платформою та шип, який кріпиться до взуття. Як наслідок, використання контактних педалей потребує спеціального взуття. Веловзуття передбачає можливість кріплення того самого шипу до підошви. Встановлений шип замикається на педалі фіксуючись за допомогою металевої рамки та пружини. Сам процес замикання не потребує ніяких додаткових дій та зусиль і здійснюється під невеликим тиском ноги на педаль. Для того, щоб відстібнути ногу з педалі, необхідно просто повернути п’ятку ноги від себе.

Коли ми розглянули конструктивну особливість, можемо поговорити про переваги у використанні контактних педалей.

Як вище було сказано, першочерговою перевагою є збільшення ККД. Жорстке кріплення ноги до педалі дозволяє добитися педалювання з передачею енергії по колу, скорочуючи мертві зони. При круговому педалюванні задіяна більша кількість м’язів. Від цього, новачки часто кажуть, що починають відчуватись м’язи, які раніше не боліли. Відсоток приросту потужності при використанні контактних педаль за різними даними лежить в межах 20…40%. І навіть якщо це лише 20%, погодьтесь, що це не мало. Особливо це відчувається при їзді вгору. Слід відмітити, що використання таких педаль зменшують навантаження на групу м’язів та суглобів. Оскільки стопа не має вільного ходу, вона знаходиться в одній площині із колінним суглобом.

Стандарти контактних педалей

Умовно контактні педалі за своїм призначенням можна розділити на шосейні та мтб. Оскільки шосейна спортивна дисципліна прийшла раніше за маунтін байк, педалі даного типу з’явились першими. Всі ми бачимо як у шосейних змаганнях та з якою інтенсивністю і каденсом спортсмени крутять педалі, особливо при ривках на фініші. Таке інтенсивне вкручування неможливе без контактних педалей.

Історична довідка:

Можна вважати, що першими контактними педалями в шосейному спорті були винайдені італійським гонщиком Чіно Чінеллі (сьогодні бренд компонентів та велосипедів – Cinelli). Модель випускалась з 1971 року під назвою М71 Pedal. Конструктивно застібання шипу в педаль здійснювалась вручну.

Першими контактними педалями із автоматичним відстібанням стали PP65 французької фірми LOOK, в яких у 1985 році виграв Тур де Франс гонщик Бернар Іно. Принцип роботи даних педалей зберігся і по сьогодні.

Однією з конструктивних відмінностей від мтб-педалей буде одностороннє виконання платформи із замком (тобто пристебнутись можливо лише з однієї сторони). Таке виконання обумовлене меншою вагою конструкції та відсутності необхідності частих зупинок в шосе. Форма та конструкція шосейних педалей може відрізнятись в залежності від їх виробника. Найпоширенішими є педалі таких компаній як Shimano, LOOK, Ritchey, Crank Brothers, Time. Серед них більш за все набрали популярність Shimano із типом кріплення SPD-SL та LOOK із стандартом кріплення Delta та новим Keo. 

Щодо гірського стандарту (мтб), найрозповсюдженішим є Shimano SPD. Такий тип контактних педалей набрав популярності з використанням їх не тільки в спортивних дисциплінах, але і при повсякденних поїздках та подорожах на абсолютно різних велосипедах (гірські, гравійні, гібриди, турінги тощо). Конструктивно педаль виконана двосторонньою та дозволяє з легкістю без додаткових зусиль встібнути шип. Сама конструкція шипу педалі виконана таким чином, що з легкістю ховається в підошві взуття, не виступаючи, таким чином не заважає при пішій ходьбі.

Слід відзначити, що конструкція контактних педалей гірського стандарту пристосована до найагресивніших умов застосування в пісках, болоті тощо.

Контактні педалі Shimano PD-M520

Контактні педалі Shimano PD-M 540

На фото найпопулярніші серед велосипедистів контактні педалі  Shimano PD-M520 та Shimano PD-M540 SPD

Веловзуття для гірських педалей має широкий асортимент серед багатьох виробників за різним призначенням (в т.ч. для змагань або туризму).

Всі перелічені переваги SPD-педалей і роблять їх популярними як серед спортсменів, так і серед любителів.

Підсумовуючи: обираючи педалі для їзди на велосипеді, звертайте увагу на призначення їх та матеріал виготовлення. Педалі повинні відповідати вашому стилю їзди. У магазині Велодім.Київ ви можете обрати велосипедні педалі для усіх типів велосипедних дисциплін: ВMX, DownHill, Dirt Jumping, Trail, FreeRide

Наші консультанти - велосипедисти з великим досвідом катання на велосипедах, тому нададуть вам кваліфіковану консультацію у виборі педалей.

Усі запитання ви можете написати на електронну пошту  , або ж відвідати наші сторінки у Facebook та Instsgram

Магазин Велодім.Київ приймає замовлення онлайн без вихідних, та здійснює доставку по усій території України.

 

Коментарі