Що, як і з чого пити катаючись на велосипеді: практичні поради.

 

Що, як і з чого пити катаючись на велосипеді: практичні поради

Всі, хто приєднався до велотематики мають усвідомити, що велосипедист має пити, при чому не задля комфорту, а з умов життєвої необхідності.

купити велофлягу ONRIDE

На фото велосипедна фляга ONRIDE Balance об'ємом 800 мл

Навіщо пити під час їзди на велосипеді?

Отримання рідини для організму необхідне однаково як у випадку початківця з повільними виїздами, так і любителю, котрий практикує тривалі поїздки на великі відстані або інтенсивні тренування.  Під час фізичної активності рідина виходить через всі можливі шляхи організму. А зневоднення не тільки знесилює вас, а і становить загрозу пошкодження колінних суглобів (досить навантажений елемент опорно-рухової системи велосипедиста).

Справа в тому, що зниження кількості рідини в організмі пропорційно зменшує виділення речовини, яка виступає змазкою в суглобах. Як негативний наслідок – біль та запалення суглобів. При чому негативні наслідки можуть проявитися не відразу, а через деякий період часу. А через більший час, взагалі призвезти до артритів чи артрозу, тощо.

Що пити під час їзди на велосипеді?

Не всі рідини однаково корисні, не всіх вистачає для потреб організму. Оптимальним та мінімально необхідним напоєм є звичайна вода. Під час активних тренувань доцільно використовувати спортивні напої – ізотоніки. Вони мають в своєму складі корисні для організму електроліти, солі, глюкоза. Зауважимо негативність надмірного вживання таких напоїв, бо невикористана глюкоза дуже легко перетворюється в жирові клітини, а надмірна кількість солей може призвести до набряків або ускладнень роботи серця, нирок.

Не рекомендовано пити:

  • - каву та енергетичні напої, які підвищують навантаження на серцево-судинну систему організму;
  • - солодку воду (яка містить надлишкову кількість цукру) та газовану воду (яка у великій кількості шкодить слизовій шлунку);
  • - алкогольні напої. Тут наче все зрозуміло, адже ви являєтесь учасником дорожнього руху. Більш того, при прискореному кровообігу алкоголь швидше потрапляє в кров та призводить до швидкого сп’яніння.

Як правильно та скільки потрібно?

Більшість з тих, хто тільки починає кататись, робить одну типову помилку. Після тривалої поїздки випиває велику кількість рідини. Це аналогічна помилка як і з їжею. Насамперед, правильно пити невелику кількість час від часу впродовж поїздки. Більш того, набагато краще, якщо пити не в час настання спраги, а до цього моменту. Адже настання спраги - це вже "посил" про критично низький рівень рідини в організмі, тому, для попередження такого моменту, краще пити завчасно.

Щодо рекомендацій з кількості рідини, можна рекомендувати перед кожною поїздкою вживати 0,3…0,5 л чистої води (якщо поїздка в межах тривалості 30 хв, достатньо однієї склянки). В процесі поїздки, як ми вже з’ясували, необхідне періодичне вживання невеликої кількості води. Якщо тривалість поїздки в межах 1 години, розрахунково ви маєте випити води в межах 0,5…1,0 л. При поїздці тривалістю 3 години, загальна кількість води, яка має потрапити до організму в межах 0,8…1,5 л. Поїздки тривалістю понад 3 години – не менше 0,5 л впродовж однієї години.

Скільки брати рідини і в чому її перевозити під час їзди велосипеді?

Після того, як ми усвідомили, що вода це необхідне паливо велосипедиста, поговоримо як перевозити цю саму воду з собою.

Напевно зрозуміло, що дволітрову пляшку води прийдеться покласти у рюкзак із собою, якщо велосипед не обладнаний ніякими іншими принадами. Проте не всі поїздки мають необхідність обтяжувати себе вантажем на плечах, особливо це приносить дискомфорт у спекотну літню погоду.

Нижче наведемо список аксесуарів, які зручно використовувати під час їзди на велосипеді.

  1. Велосипедна фляга (велофляга)

  2. Фляготримач

  3. Гідратор

Велосипедна фляга

велосипедна фляга KLS ою'єм 1000 мл

На фото велосипедна фляга KLS об'ємом 1000 мл

Необхідним аксесуаром, який ви маєте придбати є велосипедна фляга. Серед основних переваг перед звичайною пляшкою є необхідний дозатор для пиття, міцний та зносостійкий матеріал для повсякденної експлуатації, можливість кріплення на велосипеді за допомогою фляготримача. Також існують термофляги, які дозволяють утримувати тепло чи холод в межах 2-4 годин.

велосипедна термофляга KLS

На фото велосипедна термофляга KLS

 

З приводу матеріалу, всі якісні фляги виготовляються з харчового пластику, є варіанти виконання фляги:

  • з алюмінію з харчовим покриттям всередині
  • всередині пластик, зовні теплоємкий матеріал (наприклад пробковий).

Стандартні популярні об’єми фляг мають широкий асортимент:

Тобто, вибрати ви можете майже будь-який зручний саме для вас (індивідуальний) об’єм. Більш того, виробники передбачають виробництво фляг для дітей місткістю в межах 300 мл з виконанням їх у різноманітних кольорових варіаціях. Асортимент кольорів дорослих фляг ще більший, ніж дитячих.

дитяча велофляга KLS

На фото дитяча велофляга KLS

 

Щодо догляду за флягою, то при використанні в ній звичайної води, достатнє ополіскування та періодичне миття звичайними засобами для миття посуду. У випадку додавання ізотоніків у воду або підсолоджувачів, краще мити флягу після кожної такої поїздки.

Слід ретельно чистити кришку фляги з клапаном (дозатором) для пиття. Адже ми прекрасно розуміємо, що пити з пильного та брудного дозатора не дуже гігієнічно.

В жодному разі не використовуйте для миття посудомийну машину, фляга не призначена до температур близьких до кипіння води. Надмірна температура може деформувати флягу. Слід відзначити, що після миття необхідно дати висохнути ємності для уникнення утворення плісняви. Якщо ви забули відмити флягу після відмінних від води рідин, використовуйте для чищення щіточку. Проте якщо фляга не очищається, краще розглянути покупку нової. Асортимент фляг в магазинах є на будь-який гаманець. 

Фляготримач

фляготримач ONRIDE

На фото фляготримач ONRIDE

Необхідним аксесуаром за допомогою якого фляга кріпиться до велосипеда є фляготримач. Основними місцями для його кріплення є рама велосипеда. Зазвичай, всі виробники конструктивно передбачають технологічні отвори для кріплення на рамі фляготримача. Відстань і діаметр отворів стандартизований і однаковий на всіх велосипедах і  фляготримачах.

Ми вже визначили, що фляги мають різні об'єми, тому конструкція фляготримача зазвичай має універсальну форму, яка дозволяє встановлення будь-яких фляг. Незважаючи на це, деякі конструкції фляготримачів виконані із регулюванням розміру для встановлення фляги чи пляшки (в т.ч. великої місткості).

Окрім стандартних місць кріплення фляготримача до рами, існують конструкції, які дозволяють встановлення на кермо  велосипеда (дуже часто для встановлення на дитячі велосипеди), а також на підсідельний штир. Матеріали, з яких виготовляється фляготримач: металеві з алюмінію, пластикові, карбонові. Також, як і фляги, мають широкий асортимент кольорів та цін.

З приводу компонування фляг і тримачів, зазначимо, що металеві тримачі краще застосовувати з пластиковими флягами і навпаки – алюмінієві фляги з пластиковими тримачами.

Конструкція тримачів може розділитися на встановлення фляги зверху та збоку (останній варіант зручний для велосипедів з невеликим розміром трикутника рами для швидкого та зручного діставання. Слід відзначити, що виробники велосипедів передбачають кріплення на рамі в двох положеннях, що також передбачає встановлення одразу двох фляготримачів. В такому випадку ви можете брати більшу кількість води на довгі дистанції чи подорожі.

Гідратор або питна система

гідратор, питна система для велосипедиста

На фото питна система KLS

Альтернативним варіантом перевезення води є гідропак. Зазвичай, це м’яка ємність на 1,5…2 л, яка встановлюється в спеціальний невеликий рюкзак. Ємність має вихідну трубку та клапан через який здійснюється пиття. Така трубка виводиться через отвір рюкзака і кріпиться до лямки на вашому плечі. Тому доступ до пиття зручний і не передбачає ніяких зупинок або незручностей з діставанням фляги із фляготримача під час руху.

велорюкзак Shimano з відділенням для гідратора

На фото велорюкзак Shimano з відділенням для гідратора

Інколи гідратори продаються  комплектом: ємність для води, рюкзак для перевезення ємності. Нерідко такі невеличкі рюкзаки мають додаткові відділення (кишені), в які можливо закинути дрібні речі. Форма рюкзака з гідратором дозволяє рівномірно розподілити вагу води у кількості 2 л та майже не відчувати дискомфорту й важкості у перевезенні.

Основною перевагою такого перевезення можуть стати використання в марафонах, на середні і великі відстані в спекотну погоду.

З недоліків - це нагрівання води у рюкзаку під час тривалої поїздки. Хоча можливо передбачити обертання ємності у фольгу, тощо. Аналогічно до фляг, гідратор краще наповнювати тільки водою, адже чищення після інших напоїв значно ускладнюється. Шланг гідратора краще періодично чистити спеціальними щітками

Серед усієї кількості велоаксесуарів, які покликані полегшити їзду на велосипеді, іноді важко обрати саме те, що потрібно. Тому рекомендуємо Вам звернутись у магазин Велодім.Київ, адже у нас кваліфіковані консультанти з досвідом їзди на велосипеді, які знаються на усіх тонкощах, і зможуть Вам підібрати потрібні аксесуари.

Також у нашому магазині постійно діють знижки та унікальні пропозиції, про які Ви можете дізнатись на наших сторінках у Facebook та Instagram.

 

 

 

 

Коментарі